Kapadokya Nasıl Ortaya Çıktı?

Kapadokya, lav tabakalarının milyonlarca yıldır yağmur ve rüzgarla aşındırıldığı, dünyanın başka hiçbir yerinde görülemeyecek ilginç ve güzelliğe sahip bir coğrafyadır. Erciyes’in Hasan ve Güllü Dağları’ndan püsküren lav ve küllerden oluşmadığı, 60 milyon yıl süren ve bu dağlar olmadan oluşmuş ve hala var olan doğal bir oluşum olduğu sıklıkla söylenir.

Kapadokya, adını Farsça “güzel atlar ülkesi” anlamına gelen Katpatukya kelimesinden alır. Kayaya oyulmuş eşsiz evleri, kiliseleri, yeraltı şehirleri, rengarenk balonları, ünlü şarapları ve muhteşem gün batımları ile Kapadokya büyüleyici ve gizemli bir atmosfere sahiptir. İç Anadolu’da Nevşehir, Aksaray, Kırşehir, Niğde ve Kayseri illerinin sınırlarına kadar uzanan geniş bir bölgedir. O halde bu güzel coğrafyada vakit ayırın. Dört mevsim günübirlik turlar için feda edilemeyecek kadar özel bir yer burası.

Kapadokya Gezi Rehberi
Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya Nasıl Ortaya Çıktı?

Basitçe söylemek gerekirse, külün oluşturduğu yumuşak tüf tabakasını kaplayan ince bir lav tabakası, zamanla soğuyan ve sert bazalt oluşumlarına dönüşen aktif volkanların coğrafyasına yayıldı. Doğa olaylarıyla çatlayan bazalt kayalar ve altındaki tüfler aşınarak ortasında kapaklı peribacaları oluşturmuştur.

Bu yumuşak tabakayı yontan insanlar kendilerine barınaklar ve ibadethaneler yapmışlar, bazılarının duvarlarını dini resimlerle süslemişlerdir. Bilinen tarihi MÖ 2. binyılın başlarına kadar uzanan eşsiz bölgenin köklü tarihi ve kültürel mirası çok değerlidir. M.Ö.’ye geri döner.

İlginç oluşumların bulunduğu bölgede peribacaları ve yeraltı şehirleri Nevşehir, Niğde, Kayseri ve Aksaray bölgesine yayılıyor. Güneyde Toros Dağları, kuzeyde tuz gölü havzası ve doğuda Fırat ile çevrili Kapadokya, dünyada ender görülen bir doğal ve kültürel hazinedir.

Günümüzde Kapadokya, Göreme, Ürgüp, Avanos, Derinkuyu, Ihlara ve Kaymaklı bölgelerini içine alan güzel bir doğaya sahip bir cazibe merkezi olarak anlaşılmaktadır.

Kapadokya Gezi Rehberi

Anadolu Yarımadası’nın ortasında ve ana yolların üzerinde yer alan Kapadokya, mevcut yapısı ile birçok kültürün, inancın ve felsefenin karıştığı bir yerdir. Anadolu’da Pavlus ile yayılan Hıristiyanlık, 3. yüzyıldan itibaren Kapadokya bölgesine yayılmıştır.

3. ve 4. yüzyıllarda Romalılar ilk Hıristiyanlar üzerindeki baskıyı artırırken, “bir ısırık, bir hırka” felsefesiyle kapılarını açanlar, Kapadokya’nın özgürce ibadet edebileceği ve ibadet edebileceği bir yer ararken yumuşak lav ve kül katmanlarını fark etti. buraya yerleşti. Yeraltı şehirleri inşa eden ve yüksek kayalara delikli mağaralar açan ilk Hıristiyanlar, savaşçı olmadıkları için toprağın bereketini güvercin dışkılarıyla sağlamlaştırmışlardır.

Bir tarım toplumu gibi çiftçilik hayatlarını sürdürmüşler ve inançlarını canlı tutmayı başarmışlardır. Bizans’ın ek güce ihtiyacı olup rahipleri asker olarak atamaya başlayınca idealist din adamları kaçarak bölgeye yerleşerek kendi kiliselerini inşa ettiler. Dünyanın nimetlerinden çekilen münzeviler bu mağaralara çekildiler.

3-4 Hristiyanlık. 19. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun resmi dini olarak kabul edildikten sonra Kayseri (Sezeria) doğumlu Aziz Basil buraya gelerek bölgenin bu önemli noktası olan Göreme’yi (Korama) eğitim merkezi olarak seçmiştir. Yüzyıllar boyunca burada sadece din adamları hayatlarını yaşayarak yetiştirildi ve saygı gördü.

Farklı dönemlerde kiliseler yıkılmış ve yeniden inşa edilmiştir. Freskler ise sıva ile boyanmış ve dönemin türbülansı ile yeniden boyanmıştır. Kapadokya’da dört tarafı kayaya oyulmuş kiliselerle çevrili yaklaşık 360 oyma kilise bulunmaktadır.

Bilinen rotaları ile Kapadokya’ya seyahat etmek ve buradan çıkmak için herkesin kendi yolunu bulması ve çok özel manzarasını keşfetmesi gerekiyor. Sürüden ayrılmaya, vadilerde kaybolmaya ve kiliselerde asırlık tarihin sesini dinlemeye karar verenler için at, jip, motosiklet, bisiklet ya da yürüyerek keşfetmek için pek çok fırsat var.

Kapadokya olağanüstü oluşumlarının yanı sıra inanılmaz sürprizleri de yeraltında saklıyor. Peribacalarının sizi büyülemesine izin vermeyin ve yeraltı şehirlerinin önemini göz ardı etmeyin. Kapadokya bölgesindeki 30 yeraltı şehrinden sadece 7’si ziyaret edilebiliyor. En çok ziyaret edilenler Nevşehir-Niğde yolu üzerindeki Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirleridir.

Bu yazımızda Kapadokya nasıl ortaya çıktı? konusunun cevabını sizin için araştırdık. Bir önceki yazımız olan Zelve vadisi’ndeki zelve açık hava müzesi gezisi yazımızı okuyarak kapadokyanın en güzel yerleri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsin. Eklemek istediklerini ve araştırmamızı istediğin konuları yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsin.

2 thoughts on “Kapadokya Nasıl Ortaya Çıktı?

  • Geri bildirim: Kapadokya Gezilecek Yerler, Vadiler Kiliseler Yeraltı Şehirleri

  • Geri bildirim: Kapadokya Derinkuyu ve Kaymaklı Şehirleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.